O nas

Podjetje SOVEN, d. o. o., iz Selnice ob Dravi je ekološko družinsko proizvodno podjetje.

Deluje od leta 1996 in je registrirano za predelavo neoprane in oprane ovčje volne, v skladu z evropsko uredbo iz tega področja in temeljnimi evropskimi usmeritvami. Pred leti, ko se v Sloveniji še ni vedelo in govorilo o KROŽNEM GOSPODARSTU, je podjetje Soven naravnalo svojo proizvodnjo tako, da je izpolnjevala vse tovrstne pogoje.
Ovčja volna v pravem pomenu besede, ni odpadek, lahko pa tudi je. Volna je živalski stranski produkt, namenjen nadaljni predelavi. V kolikor pa rejci ostriženo in neoprano volno zavržejo v gozd, v kraško jamo, v jarek ali jo celo skurijo, pa je ovčja volna odpadek, ki obremenjuje okolje.

V podjetju Soven smo k predelavi ovčje volne pristopili strateško in organizirano. Osnovni vhodni material (neoprano ovčjo volno) odkupujemo pri rejcih na terenu, ali pa jo rejci pripeljejo v odkup v podjetje v Selnico ob Dravi.

Letno odkupimo od slovenskih rejcev vsaj 70 % pridelane volne, lahko pa bi jo še več, a se nekateri rejci s tem ne želijo ukvarjati. S prodajo volne, rejci nekaj zaslužijo, na drugi strani pa preprečijo obremenjevanje okolja. Nekatere države po svetu, podeljujejo odkupovalcem plačano koncesijo za odkup ali pa morajo rejci za oddano volno plačati, enako kot za odvoz ostalih odpadkov. V Sloveniji je to celotno breme na predelovalcih volne, kar ni donosen posel. Kljub vsemu v podjetju Soven to dejavnost upravljamo z velikim intuziazmom in sredstva za pokrivanje odkupa nadomestimo iz dodane vrednosti drugih produktov.

Za podjetje Soven ni bil izziv le predelati ostriženo volno, pač pa tudi iz slabših količin volne, ki je nekoč pri proizvodnji tipičnih volnenih produktov kot je volnena posteljnina, volnena preja, predstavljala odpadek, narediti še vedno uporaben produkt za gradbeništvo ali kmetijstvo.

Vodila in smernice pri razvoju in prepoznavnosti podjetja

 • Obvladovanje kakovosti nam pomeni: Razviti, načrtovati, proizvajati in servisirati kakovosten proizvod.
 • Proizvod mora biti ekonomičen, uporaben in mora zadovoljiti potrošnika.
 • Kakovosten izdelek ni mogoče doseči z nadzorom, kakovosten izdelek je potrebno že izdelati.
 • Kakovost izdelka ne sme biti prepuščena naključju, kakovost mora biti rezultat prizadevanja vseh zaposlenih.

In še o podjetju in nas zaposlenih

 • Imamo znanje, pogum in zaupanje kupcev in dobaviteljev.
 • Ko prodajamo po svetu, vidimo, da ni razloga da bi bili sramežljivi in nesamozavestni.
 • Delamo to, kar radi delamo.
 • V podjetju Soven imamo strategijo in scenarij za naprej.

Vizija podjetja Soven

Blagovna znamka SOVEN – S lovenska O včja V olna E kološko N aravna je ena najbolj prepoznavnih znamk na področju NARAVNE VOLNE v Sloveniji z vodilnim tržnim deležem v regiji in z oceno da gre za visoko kakovostne volnene izdelke.

Vizija podjetja Soven je proizvodnja visoko kakovostnih volnenih produktov, namenjenih zdravju ljudi in dobremu odnosu z naravo. Podjetje Soven bo še naprej strmelo k krožnemu gospodarjenju z lokalnimi slovenskimi materiali in izdelavi samo 100% naravnih produktov.

Izdelki podjetja Soven izboljšujejo kakovost bivanja, kot naravna izolacija za hiše, ali kot izdelki za posteljo in dom.

Mejniki v podjetju

1996 – Leto 1996 je bil čas serijskega propadanja slovenske industrije in odpuščanja zaposlenih. Bilo je skrajno nenavadno, da je Leon Srblin, ki ni bil presežni delavec dal odpoved v stabilnem podjetju in je želel stopiti na samostojno podjetniško pot. Njegov izziv je bil imeti lastno proizvodnjo, s popolnim obvladovanjem stroškov, delati naravne, ekološke sprejemljive proizvode iz lokalnih, slovenskih materialov, uporabne za vsakdanje življenje, vendar toliko kakovostne, da bodo presegali konkurenco na domačem in tujem trgu.

1996 – Začetek predenja naravne volnene preje in proizvodnja odej, nadvložkov, vzglavnikov  v prizidku družinske hiše.

1998 – Otvoritev prve tovrstne tovarniške prodajalne v Selnici ob Dravi in v Metliki (zaradi največjega števila rejcev).
1999 – Začetek ekološkega pranja volne in razširitev proizvodnje posteljnine v celotno družinsko hišo.
2002 – Okrepitev podjetja z lastnimi strokovnimi službami (finance,razvoj,trženje) in selitev tovarniške prodajalne v center Selnice ob Dravi.
2004 – Nakup proizvodnje hale in selitev podjetja na zdajšnjo lokacijo na Mariborsko cesto 48 v Selnici ob Dravi. Posodobitev strojne opreme v predilnici in šivalnici.

2004 – Začetek prodaje produktov v lastnih prodajalnah na smučarskem središču Rogla in na Bledu.

2006 – Podjetje odpre četrto tovarniško prodajalno v Mariboru, na Koroški cesti 5.
2010 – Razvoj in začetek proizvodnje naravne toplotne in zvočne izolacije iz ovčje volne – blagovna znamka: BIO volnena izolacija Soven.
2011 – Podjetje odpre peto tovarniško prodajalno v Ljubljani na Ciril Metodovem trgu , nato na Vodnikovem trgu in nato na Gosposvetski cesti.

2011 – Izgradnja novih, sodobnih, ekološko varčnih prostorov na Mariborski cesti v Selnici ob Dravi (Objekt je izoliran z naravno volneno izolacijo lastne proizvodnje). Posodobitev strojne opreme v predilnici in šivalnici.

2011 – Okrepitev lastne razvojne službe. Razvoj BIO filcev za tapetništvo,oblačilno industrijo, gradbeništvo itd… Postavitev in zagon linije za iglanje.

2012 – 2016 – podjetje Soven organizira Mednarodne festivale polstenja/filcanja s slovensko ovčjo volno.

2015 – Razvoj in začetek proizvodnje BIO volnenih ležišč Soven.
2015 – Razvoj in začetek proizvodnje BIO volnenega filca za vrtnarstvo in kmetijstvo.

Certifikati in priznanja

Za nas zaposlene, pridobljeni certifikati ne nosijo tako velike teže, kot pozitivna mnenja številnih uporabnikov doma in po svetu. Kljub temu pa smo ponosni na pridobljene:

 • CERTIFIKAT BIO Slovenija – potrjuje, da pri proizvodnji ne uporabljamo nobenih kemikalij
 • CERTIFIKAT ETA – evropsko tehnično soglasje o kakovosti volnene izolacije Soven
 • CERTIFIKAT rokodelstvo Slovenije, ART & CRAFT – dokazilo o ročni izdelavi volnenih pletenin Soven
 • CERTIFIKAT ECO institut in ÖKO-TEX STANDARD 100 – potrdilo o uporabi 100% naravnega lateksa za ležišča
 • ZLATO PRIZNANJE OBČINE CELJE ZA KAKOVOSTEN IN IZVIREN PRODUKT – NARAVNO LEŽIŠČE SOVEN
 • številna domača in tuja priznanja priznanja za izvirne naravne produkte iz lokalnih materialov
Zaupajte slovenskemu proizvajalcu in se prepričajte o domači kvaliteti izdelkov.