LAŽJE IN BOLJ DONOSNO VRTNARJENJE

LAŽJE  IN BOLJ DONOSNO VRTNARJENJE

z naravno, slovensko   ovčjo  volno

  • za samooskrbni zelenjavni vrt, okrasni vrt in dišavnice, za visoke grede, za nasade  jagodičevja, za  okenska  korita ….
  • za  bujno rastlinje,  za rodovitnejšo  zemljo, za hitrejše pobiranje pridelka, za vrt brez plevela, za vrt brez  škodljivcev.

Številne  družine  se želijo prehranjevati zdravo in same gojiti  zelenjavo. S tem izzivom se  največkrat srečujeta  najmlajša in  najstarejša populacija. Mladim družinam primanjkuje časa, starejšim pa moči, da bi redno  zalivali, pleli in okopavali.

V večini gre za  tako imenovano , sodobno samooskrbo, kjer  je vizija, da se na čim manjšem prostoru, pridela čim bolj raznolika  in zdrava zelenjava, brez umetnih gnojil in brez  strupenih  zaščitnih sredstev, pa  še z čim manj fizičnega dela.  Pri vsem tem nam  veliko lahko pomaga prav ovčja volna v različnih oblikah.

Vsaka  ovčja volna, žal ni primerna za  uporabo v tekstilstvu. S tem imamo v mislih odeje, nadvložke, vzglavnike, ležišča , za  volneno prejo in pletenine in tkanine. Vse več drugorazredne volne se  v sodobnem svetu porabi za BIO volneno toplotno in zvočno izolacijo , za naravne  hiše. Najslabša volna  pa je  še vedno  odličen  material za  uporabo v vrtnarstvu in sadjarstvu. Na eni strani je neoprana volna nadomestilo za druga gnojila, na drugi pa v obliki  volnenih filcev kot  pripomoček za  lažje, bolj zdravo in bolj donosno    vrtnarjenje in gojenje rastlin.

Konkretno….

V zelenjavnem vrtu  kot:

  • Dodatno ali osnovno  gnojilo , uporabimo kar neoprano ovčjo volno. Zakopljemo jocca 30-50 cm pod gladino zemlje. Tam bo nudila ugodno bivališče za mikroorgnaizme,ki bodo s pomočjo volne bogatili zemljo, jo delali zračno in lahkotno in  vedno bolj rodovitno. K sreči pa miši, voluharji, krti ne marajo  otipa volne na svoji dlaki, predvsem pa jih moti vonj po lanolini, ki pa ga volna ima veliko. Neoprana ovčja volna je lahko  edino  gnojilo v vašem vrtu in lahko nadomesti vsako drugo gnojilo. Sicer pa ovčja volna v vsaki obliki  okrepi odpornost rastlin  proti boleznim in posledičnemu  prehitremu gnitju zelenjave. Osnovno vodilo je, da  potrebujete cca 10 kg na 2 m/2 grede.
  • Zastirko, uporabimo kot pokrivalo na zemljo ( ne kot prekrivalo nad rastlinami). Položimo jo  na zemljo, na določeno razdaljo naredimo luknje, v te luknje  posadimo  sadike ali  posejemo seme. Hitro po saditvi  primerno zalijemo, v nadaljevanju pa zalivamo le, če res ni  dalj časa dežja in če je  ves čas močno sonce. Volneni filc namreč  ščiti zemljo pred izsušitvijo, uravnava vlago  v zemlji, prepreči, da bi rastel plevel, po vrhu pa še odganja  male in velike škodlivce. V iste luknjice lahko  posajamo kar trikrat letno. Na koncu leta volneni filc  poberemo in posušimo, pospravimo v klet in spomladi spet uporabimo. Če pa ga pustimo na vrtu čez zimo, je odlična zaščita za zimsko spanje zemlje, do pomladi pa se počasi  pogrezne v zemljo in predstavlja  odlično  gnojilo še vsaj za naslednja tri let. Tovrstna zastirka pa  omogoči  tudi  aktiven razvoj  korenin in je zelo primera za razmnoževanje nekaterih rastlin, kot so jagode.

 

*Volneni filc , je lahko tudi kot nadomestilo za  pohodni les, tlakovce ali  kamen na pohodnih poteh ,med gredami .V tem primeru  uporabimo debelejši filc, cca 8mm ( enakega, kot  za notranjo zaščito  visokih gred). Pohodna pot bo gladka in čista. Trava ne bo rastla. Pod filcem ne bo rdečih polžev   pravzaprav bo to odličen odganjalec strun , hroščev pokalic in rdečih polžev. Po dveh ali treh letih stalne uporabe, lahko ta filc  zamenjamo z novim, tega pa damo na kompost, kjer  bo poskrbel za zračnost komposta in  še hitrejšo regeneracijo  ostalih sestavin komposta. Tovrsten filc  je lahko tudi  ločnica  med dobrimi in slabimi sosedi.

*Volneni filc, uporabimo tudi kot zaščito proti zmrzali. Uporabimo enak filc ,kot je za zastirka (3-4mm). Če želimo v jeseni  zaščititi radič ali endivijo, na koncu grede  naredimo  podstavek, da bo filc, kot  pokrivalka, malo dvignjen. Na tak način lahko  prezimimo vso zelenjavo vse do marca. Zelenjava bo vmes  tudi rastla in dobivala vse bolj lepo  barvo. Pokrijemo lahko katerokoli zelenjavo. Če pa želimo novo  solato   že v lepih glavah v  februarju, jo moramo hitro po novem letu pokriti, kot smo opisali zgoraj. Solati bo toplo in bo začela zgodaj ustvarjati glave.Da ne pozabimo., bio volneni filc je tudi odlična  zaščita proti zmrzali za vse vrste citrusov in okrasnih grmičkov, ki so podvrženi  pozebi.

*V okrasnem in zeliščnem vrtu lahko uporabimo  ovčjo volno v vseh zgoraj navedenih oblikah. Kot posebnost pa je to, da nam omogoči  odlično razmnoževanje  zelišč in dišavnic in še manj dela z zalivanjem in skoraj nič pletja  odvečne trave.

 

Zadnja leta pa je  ovčja volna največ  uporabljena  v  tako imenovanih  visokih gredah. Gre za dvignjene  grede iz zelo različnih materialov. Vsi ti materiali  imajo skupno to, da  niso posebej izolirani proti izsušitvi zemlje in da je običajno  treba zelenjavo v taki gredi veliko zalivati. Kaj naredit? Potrebno je  poiskati dodati material, ki bo  zadrževal  in uravnaval vlago. To pa je naravna ovčja volna, v neopranem stanju. Ker vsebuje še nekaj blata, travnih primesi in lanolin od volne, je  tudi odlično gnojilo, predvsem pa  dela zemljo  voljno , zračno, vedno dovolj vlažno.

Neoprano ovčjo volno položimo cca pol metra pod površjem zemlje. Da pa bo efekt uravnavanja vlage in preprečevanja prekomerne izsušitve zemlje boljši, pa svetujemo, da vsako gredo, neglede na to, če od znotraj že ima kakršno koli zaščitno folijo ali ne, obložimo še z volnenim filcem, ki se imenuje Bio volneni filc za visoko gredo. Ta filc je lahko povsem samostojen, torej brez drugih folij, saj  ima življensko dobo cca 4 leta in  nosi vse funkcije kot druge zaščitne folije,  najbolj bistveno pa je, da je povsem naraven in da ljudje ne pojemo skupaj z zelenjavo nobenih strupov, ki se sicer izločajo iz nekaterih folij  in drugih oblog.

Ovčja volna odigra veliko vlogo tudi v nasadih jagodičevja. Za boljšo in hitrejšo rast lahko  pred  posajanjem rastlin, položimo neoprano volno. V prvi vrsti bo pospeševala rast, pa tudi odganjala  voluharja in ščitila rastlino pred  obolenji koreninskega sestava in napadi  zemeljskih škodljivcev. Ko pa je sadika posajena, jo obdamo z krogom filca ( premer 0,60m, v sredini naredimo luknjo). Le t bo  uravnaval stalno vlago in preprečeval rast plevela, tik ob  sadiki. S tem bomo tudi obvarovali sadiko  v času košnje.

In  še ideja, za okenska korita, kjer je celodnevna pripeka sonca. Če smo rožna korita že  zasadili in ugotavljamo, da moramo  zalivati dvakrat na dan, če hočemo, da  nam rože neuvenijo, potem odgrnimo  5 cm zemlje od roba. K steni potisnimo  filc v obliki  traka in zagrnemo z  zemljo. Če pa še korit nismo napolnili, je najbolje da volneni filc v obliki trakov položite  na dno korita in ob straneh. Ta možnost je najboljša. Tudi  tu bo volna odigrala dvojno vlogo, uravnala bo vlago in pripomogla, da bodo vaše rože res bujne in živo cvetoče.

 

-Marija Srblin