BIO VOLNENA TOPLOTNA IN ZVOČNA IZOLACIJA IZ OVČJE VOLNE.

Če ste  se zalotili  v razmišljanju , da bi obnovili  hišo , stanovanje ali morda gradili novo hišo, je nujno , da najprej razmislite kakšen dom želite. Verjeto bo prvi spontan  odgovor:  lep in topel.. ko pa boste  prišli do konkretnega projekta in projektne dokumentacije, pa se boste  srečali z bistvenim vprašanjem ali bo to montažna  ali zidana gradnja oziroma obnova, kakšni bodo materiali  in   kolikšni bodo stroški. Takrat bo šlo že zares.

Kaj so prednosti   in kaj slaboti posamezne gradnje, je že veliko napisanega.  In če povzamem :

Pri zidani gradnji boste materiale lahko  kupili skoraj v vseh  trgovinah z gradbenim materialom. Ti materiali običajno vsi niso naravni ,ekološki in bo treba narediti selekcijo.  Stroške boste lahko razporedili odvisno od faze, ki jo želite narediti v določenem obdobju.

Pri montažni gradnji je dobro  temeljito razmisliti o uporabljenih materialih že v fazi načrtovanja, saj se vam lahko zgodi, da jih takrat,ko jih boste potrebovali, ne bo za dobiti.  Tu imate zelo veliko možnosti, da  uporabite naravne, ekološko proizvedene materiale, ki pa jih bo potrebno  zelo zgodaj rezervirati , če ne že kar kupiti. Stroški bodo  največji na začetku, saj bo treba vse faze do  kritine narediti  hitro in kontinuirano. Taka gradnja je običajno  tudi malo hitrejša .

 V primeru, da  ste izbrali montažno gradnjo, ste na dobri poti, da bo vaša družina živela v zdravem, varnem in naravnem okolju,  istočasno pa bo po naravni poti obvarovana pred številnimi  boleznimi, ki  so v sodobnem času vse češče vzrok za številne boleznim  dihal  , alergij, psihičnih motenj itd..   ….

Na tem mestu bi želela napisati nekaj misli, v zvezi z izbiro  toplotne in zvočne izolacije. O  tem nujnem, a nehvaležnem materialu za žep in oko, govorimo in pišemo  manj, kot o fasadah in kritinah, pa vendar je bistvenega pomena za prijetno toploto  pozimi , naravno klimo poleti, zvočno zaščito pred zunanjimi vplivi, kaj šele za zdravje stanovalcev…

Toplotna in zvočna izolacija iz ovčje volne

In kaj je številne  investitorje po Sloveniji in v tujini, ki so se odločili za naravno gradnjo in so  najprej  intenzivno razmišljali morda o izolaciji iz lesnih vlaken   ali konoplji, pa so se na koncu odločili za NARAVNO IZOLACIJO IZ OVČJE VOLNE, prepričalo v to, manj poznano  izolacijo.

Ovčja volna je stoletni, zdravju prijazen, neoporerečen material. Zaradi  izrednega, spontanega  uravnavanja temperature in vlage, smo  stanovalci v taki hiši  v najvišji meri zaščiteni pred  težavami z dihali in alergijami. Zanimiva so spoznanja gradbenih  biologov. Vsi  so mnenja, da je izolacija iz ovčje volne ena od najboljših  naravnih regulacij vlažnosti v notranjih prostorih, da zagotavlja  uravnoteženo regulacijo  med toplotno izolacijo in ohranjanjem toplote, da se po naravni poti  z lahkoto ohranja kakovost zraka v zaprtih prostorih, omogoča ravnovesje  sevanja,  je zaščita pred hrupom, zmanjša prisotnost gliv, bakterij, alergenov  in  prahu na minimum,  material je običajno iz  ožjega ali širšega lokalnega območja, na koncu, po  stotih letih, ni odpadek in je še vedno uporaben v kmetijstvu ali vrtnarstvu. V sodobnem času to imenujemo  odličen vpliv na okolje in stoodstotno zagotavljanje trajnosti materialov.

Ovčja volna, je ena boljših pasivnih požarnih zaščit za celo hišo in za ljudi.

Izolacija iz ovčje volne ni le odlična toplotna in zvočna zaščita objekta, pač pa je tudi pasivna požarna zaščita pri vseh novogradnjah in pri obnovah objektov. Že sam izraz *pasivna* pomeni, da ti materiali morajo preprečiti ali upočasniti širjenje ognja in dima in posledično varovati ljudi in premoženje. Ovčja volna je samogasna, sicer pa vnetljiva šele pri 720°C. Običajno sploh ne gori ampak samo tli. To je eden najbolj odpornih gradbenih materialov.  Ravno zaradi tega je tudi zelo priporočjiva  za uporabo  z materiali kot je les ali drugi lesno izvedeni  materiali. Odlično vlogo odigra  v pregradnih stenah, v konstrukcijskih elementih, pri tesnjenju prehodov  elektro in strojnih inštalacij.

Kako  je narejena in v kakšnih oblikah se jo lahko dobi .

Prva faza predelave ovčje volne je  sortiranje in pranje  volne.  Priporočljivo je, da to delo opravijo strokovno  usposobljena podjetja, ki po možnosti lahko izdajo tudi certifikat, da perejo ekološko, brez   kemikalij in brez  močne toplote pri sušenju. V fazi pranja  je potrebno  opraviti  tudi zaščito proti moljem in drugim zajedalcem. Tudi to delo ne more opraviti neregistriran proizvajalec. Nekoč so bili  na prostem trgu številni pripravki, danes pa so to  registrirana ekološka zaščitna sredstva,ki so v vseh državah po svetu priznana kot neoporečna in neškodljiva za ljudi.  Nato sledi proizvodnja volnene izolacije . Tudi če želimo izolacijo v razsutem stanju, ki je primerna za vse vrste izoliranja ( notranjih sten, vmesnih sten, ostrešij, tlakov, jo je potrebno  vsaj parkrat  spustiti skozi  trgalni volk, da dobi pravi volumen. Priporočljiva je vgradnja 22 kg na m/3. Proizvajalec pa ima vedno objavljeno lestvico v odnosu  koliko kg / m2, pri določeni želeni debelini stene.  Ta oblika izolacije je tudi  nekaj cenejša od iglanih plošč ali filca. Največkrat pa se investitorji odločijo  za tako imenovano  izolacijo iz ovčje volne v obliki  iglanih  plošč. Tudi te so primerne za vse vrste gradenj in adaptacij, za strehe, notranje stene, stropove, pode pa tudi med lesene brune. Proizvodnja le teh, se izvaja na liniji iglanja volne.  Sodobnejše linije naredijo zelo  lep in uporaben zaključek na obeh straneh plošče, zato je  kasneje vgradnja  hitrejša in boljša. Običajno so plošče  v debelini 4 ali 8 cm, ki pa se  v fazi vgradnje sestavljajo do željene debeline. Le ta je  odvisna od  kraja vgradnje, da pa dosežemo energetsko varčnost in zadostnost  toplotne in zvočne izolativnosti, pa je glede na odlične parametre  ovčje volne, dovolj že med 16 in 20 cm. V velikih primerih pa investitor nima prostora  za  tako debelo izolacijo, pa bi vseeno rad dosegel zadostno izoliranost. V tem primeru  se  zelo pogosto uporablja  izolacijskii filc, narejen iz ovčje volne . Tudi tu gre za postopek iglanja, vendar  v bolj trdno ploščo, z veliko večjo gostoto in običajno debeline okrog 1 cm. Z takim filcem dosežemo izolativnost kot je sicer 4 cm  izolacije  v kalsični iglani plošči. Tovrstni filc je zelo primeren tudi za utore pri brunah , med ali pod trami, za zapiranje pri oknih, vratih, pod podi, …

Kako je z vgradnjo izolacije iz ovčje volne:

Vgradnja izolacije iz ovčje volne, je neglede na to ali je razsuto stanje ali plošče ali filc, enostavna, hitra, cenejša od ostalih vgradenj. Monterjem pa je všeč to, da ne draži dihal in kože. Če pa boste  vgrajevali v krogu družine, je lahko prisoten tudi mali otrok in mu bo posedanje v mehkem in neškodljivem materialu  v posebno veselje. Izolacijo v obliki razsutega stanja  zatlačimo med osnovno konstrukcijo in finalno oblogo. Upoštevamo le navodilo  proizvajalca o gostoti na m2 in smo  gotovi.. Načeloma pri nobeni vrsti  volnene izolacije iz ovčje volne ni predpisana   paropropustna folija ali parna zapora, če pa je, pa ni nič narobe. Iglane plošče pritrdimo  z žeblji  in cikcak vrvico. Tudi tu upoštevamo navodilo proizvajalca  glede debeline. Volneni filc pa polagamo med brune brez lepila, če pa polagamo pod pode ali ob okna in vrata, pa z drobnimi žeblji pritrdimo na podlago.

Ko gradimo ali obnavljamo svoj dom, si želimo da bo to za vse življenje ali pa še za kakšno  generacijo kasneje. In če izberemo material kot je  TOPLOTNA IN ZVOČNA IZOLACIJA IZ OVČJE VOLNE, smo lahko mirni, ker bo to res tako.

Marija Srblin, prokurist v podjetju Soven Selnica ob Dravi